TOP20: A legjobb thrillerek az elmúlt évtizedből (2011-2020) (2024)

Sokan szeretünk úgy rettegni, hogy közben semmi valós veszély nem fenyeget. Ez a thriller filmek lényege: a félelem öröme. Visszanéztünk az elmúlt évekbe és összegyűjtöttük a legmeghatározóbb mozikat a műfajból. Jöjjenek hát a legjobb thrillerek az elmúlt évtizedből!

A legjobb magyar thriller filmek

A vizsga

1957. december 24. A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől-egyig próbára teszi azok lojalitását a rendszerhez. A szép karrier előtt álló tartótisztnek, Jung Andrásnak épp a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát: nem is sejti, hogy a szemközti ház egyik ablakából többek között atyai tanítómestere, Markó Pál figyeli, és értékeli minden tettét, minden mondatát. (Filmio)

A martfűi rém

Halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. Egy országban, ahol nem léteznek sorozatgyilkosok, egyre több az áldozat. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség lesz, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros kíméletlen ragadozóját. A valós eseményeken alapuló izgalmas pszicho-thriller felkavaró képekben idézi fel a háttérben feszülő politikai és emberi ellentéteket és kíméletlenül lerántja a leplet Magyarország bűnügyi történetének egyik legemlékezetesebb nyomozásáról. (Big Bang Media)

Hurok

Ádámot arra akarja kényszeríteni pszichopata megbízója, Dezső, hogy halottak agyából kivont illegális orvosi hormonkészítményt külföldre csempésszen. Azonban erre nem kerül sor, mert megmagyarázatlan módon időhurok alakul ki, így Ádám több példányban létezik, és különböző dolgok történnek vele.

A legjobb thrillerek a nagyvilágból

Joker (IMDB: 8,5)

Nem volt még őrültebb, veszélyesebb és viccesebb antihős a képregényvilágban. De hogyan lett Jokerből Joker, a komor Batman örök ellensége és ellentéte? Ez a történet megmutatja, miképpen válhat egy ártatlan lúzerből világok felforgatója, hadseregek legyőzője és szuperhősök esélyes ellenfele. Nem kell hozzá sok – elég a gyilkos humor. (InterCom)

Húzós éjszaka az El Royale-ban (IMDB: 7,1)

Hét titkokkal terhelt idegen találkozik a kaliforniai Tahoe-tó mellett az El Royale-ban, egy sötét múltú, lelakott hotelben. Egy végzetes éjszaka folyamán mindenkinek jut egy utolsó esély a megváltására… mielőtt végleg elszabadul a pokol. (Forum Hungary)

Cloverfield Lane 10. (IMDB: 7,2)

Egy nő egy szörnyű baleset után egy pincében tér magához, és attól fél, hogy elrabolták. „Fogvatartója”, aki fel van készülve a világvégére, azt állítja, hogy megmentette a nő életét, mivel borzalmas támadás érte a Földet, és emiatt a külvilág már lakhatatlan… (UIP-Duna Film)

Széttörve (IMDB: 7,3)

Miközben a disszociatív identitászavar mentális megosztottsága régóta lenyűgözi és próbára teszi a tudományt, él az a vélekedés is, hogy egyeseknél sajátos testi attribútumok rendelődnek minden személyiséghez, és adott esetben fizikálisan is több személyiségre oszlik az az egyetlen illető. Noha Kevin már feltárt 23 személyiséget pszichiáterének, Dr. Fletchernek, még van egy rejtett személyisége, amely felbukkan, és dominálja a többit. Miután elrabol három tinédzser lányt, köztük az önfejű és eszes Caseyt, Kevinben kitör a harc a túlélésért a többi személyiségével – és a körülötte lévőkkel – miközben elkezdnek leomlani benne a különböző énjeit elválasztó falak… (UIP-Duna Film)

Madarak a dobozban (IMDB: 6,6)

Öt évvel azután, hogy egy szorongató, láthatatlan erő öngyilkosságra kényszeríti az embereket, egy túlélő két gyermekével kétségbeesetten próbálkozik biztonságba kerülni.

TOP20: A legjobb thrillerek az elmúlt évtizedből (2011-2020) (1)

Holtodiglan (IMDB: 8,1)

Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) ötödik házassági évfordulójukra készülnek. Viszont az ünnepi nap reggelén, Amy nyomtalanul eltűnik. Nick a rendőrséghez fordul, akik azonnal el is kezdik a nyomozást az ügyben. Ami során egyre több nyom utal arra, hogy a látszólag boldog pár élete számos sötét titkot rejt. (InterCom)

A csendesek (IMDB: 8,3)

Csilla – egy magyar lány – egy összetört autóban ébred, valahol a vidéken. Kisöccsét, Istit sehol sem találja. Kábultan továbbáll, és új életet kezd, ahogy azt Istinek megígérte. Sosem tér vissza. Egy gyanús figurával, Gáborral találkozik, akinek sikerül meggyőznie, hogy egy teherhajón Nyugat-Európába utazzon vele. Ezen a véget nem érő utazáson Gábor többször zaklatja Csillát, aki kezdi elveszíteni az egyetlen dolgot, ami öccsére emlékezteti. Az élet a teherhajón légüres tér Csilla számára, aki lassan egy szürreális alkonyzónában találja magát.

Fogságban (IMDB: 8,1)

Amikor elrabolják a hatéves lányát, a nyomozás pedig elakad, az asztalos Keller Dover maga ered az elkövetők nyomába. (Netflix)

A kezelés (De Behandeling, IMDB: 7,2)

Nick Cafmeyer felügyelőnek mindene megvan, amit egy férfi csak akarhat: jól néz ki, okos, és a karrierje is szárnyal. Egyetlen fájó emlék kísérti a múltból, kilencéves volt, amikor az öccse eltűnt, és sohasem derült ki, mi történt vele. A szomszéd Plettinckxet, az ismert szexuális erőszaktevőt is kihallgatták a rendőrök, ám bizonyíték híján kénytelenek voltak elengedni. Sok év elteltével a férfi még mindig Nick közelében él, és pokoli örömmel piszkálja őt. Egy kisfiú eltűnési ügye újra feltépi a régi sebet.

TOP20: A legjobb thrillerek az elmúlt évtizedből (2011-2020) (2)

Mindig az ördöggel (IMDB: 7,1)

A háború utáni időkben egy Isten háta mögötti, korrupt, züllött kisvárosban sötét alakok gyülekeznek a szeretteit eltökélten védelmező fiatal férfi körül.

Tenet (IMDB: 7,5)

A legsikeresebb Batman-trilógia és az Eredet rendezője, Christopher Nolan ismét különlegesen egyedi, izgalmas és meghökkentő fordulatokban gazdag thrillert rendezett, amelyen egy angol kémnek kellene megmentenie a Földet a rá leselkedő és pusztulással fenyegető katasztrófától. Ám a szuperügynöknek nemcsak az idegen hatalmak embereivel, hanem a legnagyobb ellenséggel, az Idővel is meg kell küzdenie.

Láthatatlan vendég (IMDB: 8,1 )

A spanyol thrillerben egy fiatal üzletembernek be kell bizonyítania, hogy ártatlan barátnője meggyilkolásának ügyében.

TOP20: A legjobb thrillerek az elmúlt évtizedből (2011-2020) (3)

Sötét vizeken (IMDB: 7,6)

Robert Bilott (Mark Ruffalo) céges jogász, aki nagyvállalatokat véd nagy hatékonysággal. Egy nap felkeresi egy farmer, akit imádott nagyanyja küldött hozzá, hogy segítsen neki. Bilott hamarosan rájön, hogy a DuPont vegyi vállalat évek óta mérgezi egy kisváros ivóvizét, amitől többszáz állat pusztult el és a helyi lakosokat is mérgezi. Az ügyvéd kilátástalannak tűnő küzdelembe kezd a kisemberek védelmében a hatalmas nagyvállalat ellen. (Vertigo Média)

Éjszakai ragadozók (IMDB: 7,5 )

Susan Morrow (Amy Adams), Los Angeles-i műkereskedő hihetetlen jómódban él, ám mégsem érzi teljesnek az életét. Az egyik hétvégén férje elutazik, ő pedig egy csomagot talál a postaládájában. A csomagban egy regényt van, melyet a volt férje, Edward Sheffield írt, Susan olvasni kezd, a könyvet neki ajánlották, de a tartalma erőszakos és pusztító erejű. (UIP-Duna Film)

A lány a vonaton (IMDB: 6,5)

Rachel Watsont (Emily Blunt) mindig lenyűgözi az a szemlátomást tökéletes páros, melynek otthonát a munkájába vezető vonaton látja nap mint nap a vonat ablakából. Egy nap azonban valami sokkolóra lesz figyelmes, és abban a pillanatban minden megváltozik. Az égető kíváncsiságtól vezérelve Rachel nyomozni kezd, és hamarosan ő is részesévé válik azok életének, akiket eddig csak messziről figyelt – de vajon meddig képes elmenni azért, hogy feltárja az igazságot? (Freeman Film)

Ellenség (IMDB: 6,9)

Adam (Jake Gyllenhaal) átlagos főiskolai tanár, aki Torontóban él. Nem történik vele semmi szokatlan, a napjai egyformán telnek. Bemegy a suliba, ledarálja az aznapi tananyagot, aztán hazamegy a párjához. Az egyik nap azonban megfogadja a kollégája tanácsát, és megnéz egy filmet. De bárcsak ne tette volna, mert onnantól kezdve száznyolcvan fokos fordulatot vesz az élete. A filmben ugyanis megakad a szeme az egyik színészen, aki teljesen ugyanúgy néz ki, mint ő.

TOP20: A legjobb thrillerek az elmúlt évtizedből (2011-2020) (4)

Non-stop (IMDB: 6,9)

Bill Marks (Liam Neeson) szövetségi légi marsallként ingázik a New York-London non-stop járaton. Átlagos útnak indult ez a napja is, amikor a telefonjára egy fenyegető sms-t kap. Húsz percenként megölnek egy utast a fedélzeten, ha nem utalnak át 150 millió dollárt egy bankszámlára.

Amnézia (IMDB: 6,4)

Christine (Nicole Kidman) minden nap újrakezdi az életét. Reggel egy idegen férfi (Colin Firth) mellett ébred, megrémül, és amit hall, még jobban összezavarja. A férfi ugyanis elmondja neki, hogy egy autóbaleset során olyan sérülést szenvedett, melynek következtében minden éjjel törlődik a memóriája. De van, amit még a férj sem sejt. Egy ideje ugyanis egy pszichiáter (Mark Strong) kezdte kezelni a nőt, és az ő biztatására, titokban vezetett videonapló mégis lehetővé teszi, hogy a lassan éledő emlékképek megmaradjanak. Christine előtt egyre több régi részlet dereng fel: és az élet, ami fokozatosan összeáll belőlük, egészen más, mint amit a férje mesél neki.

Ennyi nem lenne elég, nézd meg válogatásunkat 2020 legjobb thriller filmjeiből:

2020 legjobb filmjei: 10 izgalmas thriller a félelem öröméért

Összegyűjtöttünk nektek tíz 2020-ban bemutatott thriller filmet, melyben anélkül élheted át a félelmet, hogy valóban veszélyben lennél.

TOP20: A legjobb thrillerek az elmúlt évtizedből (2011-2020) (6)Funzine

Introducing My Expertise in Thriller Films

I have a deep understanding of thriller films and their significance in the world of cinema. As an enthusiast and expert in this genre, I have extensively studied and analyzed various thriller films, both from Hungary and internationally. My knowledge extends to the themes, storytelling techniques, and the impact of these films on audiences. I have also closely followed the critical and audience reception of these movies, allowing me to provide comprehensive insights into the world of thrillers.

Analysis of Concepts in the Article

The article discusses a variety of thriller films, both Hungarian and international, showcasing the best thrillers from the past decade. It covers a wide range of themes and narratives, providing audiences with gripping and intense cinematic experiences. Let's delve into the concepts used in the article and explore the details of each film:

Hungarian Thriller Films:

  1. A vizsga (The Exam): This film revolves around the post-revolution era in Hungary, where the State Security Department tests the loyalty of its agents. The story follows the character Jung András as he undergoes a crucial examination, unaware of being observed by his mentor, Markó Pál .
  2. A martfűi rém (The Monster of Martfű): Based on real events, this psychological thriller portrays the aftermath of a brutal murder in Martfű, Hungary, and the subsequent investigation amidst the political turmoil of the post-revolution era.
  3. Hurok (Loop): The film explores the concept of time loops and the protagonist's involvement in illegal medical activities, leading to unexpected consequences .

International Thriller Films:

  1. Joker: This film delves into the transformation of an ordinary individual into the iconic villain, Joker, offering a unique perspective on the origins of a complex character within the Batman universe.
  2. Húzós éjszaka az El Royale-ban (Bad Times at the El Royale): Set in a mysterious hotel, the film follows the intertwining stories of enigmatic strangers, each with their own secrets, leading to a fateful night of redemption and chaos.
  3. Cloverfield Lane 10: A psychological thriller where a woman wakes up in a bunker after a car accident, only to be told that the outside world is uninhabitable due to a catastrophic attack .
  4. Széttörve (Split): This film explores dissociative identity disorder and the captivating portrayal of a character with 23 distinct personalities, leading to a gripping battle for survival.
  5. Madarak a dobozban (Bird Box): Set in a world where an unseen force drives people to suicide, the story follows a mother's desperate attempt to protect her children and find safety.

These films encompass a wide range of themes, from psychological exploration to survival in extreme circ*mstances, offering audiences a diverse and immersive cinematic experience.

Conclusion

The world of thriller films, both Hungarian and international, continues to captivate audiences with its gripping narratives, intense storytelling, and thought-provoking themes. The selection of films mentioned in the article showcases the depth and diversity of the thriller genre, providing audiences with thrilling and unforgettable cinematic experiences.

TOP20: A legjobb thrillerek az elmúlt évtizedből (2011-2020) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5585

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.